Spørgsmål og svar om fødselsforberedelsen hos Fødegejst
Hvordan ved jeg, om fødselsforberedelsen passer til mig?
Kurserne er særligt målrettet dig, som kan nikke genkendende til det her: Du er god til at bruge dit hoved, du er en tænke-kvinde, du kan godt lide at være forberedt, når du skal prøve noget nyt eller løse en opgave, og det er vigtigt for dig at være i kontrol. Jeg tjekker selv af på samtlige punkter, og derfor er fødselsforberedelsen skabt til sådan nogen som dig og mig.
Ofte får man som gravid at vide ‘du skal bare lære at slippe kontrollen under fødslen’. Helt ærligt, når man taler til tænke-kvinder som os, så er det det samme som at bede en kat om at lære at vrinske som en hest. Det er bare ikke realistisk, at vi pludselig skal kunne give slip på alle tanker og alle former for kontrol under fødslen. Og det behøver du heller ikke.
Det er fuldstændig rigtigt, at der er ting, du har absolut nul kontrol over under fødslen, men du har kontrol over noget af det absolut vigtigste: Hvordan har du konkret tænkt dig at reagere på veerne?
Vil du reagere helt instinktivt ved at spænde i samtlige muskler og holde vejret, som er en typisk reaktion på smerte? Eller vil du reagere ved at være afspændt og trække vejret kontrolleret?
På mine hold lærer du, hvad du helt konkret skal gøre i alle fødslens faser for at bevare roen, mindske smerten og være afspændt, så du er i kontrol over din reaktion på smerten.
Om du er førstegangsfødende, fjerdegangsfødende eller om du har én eller to babyer i maven er helt underordnet - fødselsforberedelsen passer til alle, som skal føde.
Hvad går teknikkerne ud på?
Teknikkerne bygger på den russiske videnskabsmand, psykolog og Nobel-prisvinder Ivan Pavlovs teori om betingede reflekser - altså reflekser, som man kan lære.
Han lavede forsøg med hunde for at bevise, at det er muligt at lære nye reflekser. Hver gang han serverede mad for hundene, ringede han med en klokke. På den måde lærte hundene, at når klokken ringede, så var der mad på vej, og så begyndte hundene helt automatisk at savle. Lyden af klokken blev en trigger, som fik mundvandet til at løbe, selvom hundene hverken kunne se eller lugte mad.
Og det viste sig, at det samme er muligt for mennesker. Vi er i stand til at lære betingede reflekser, så vi kan få en helt ny reaktion på bestemte ting.
Pavlovs principper blev overført til fødende kvinder i Rusland, hvor han lærte dem at reagere på smerten på en ny måde og dermed opnå en fødsel med mindre - eller ingen - smerte. Den franske fødselslæge Lamaze kom til Rusland i 1951 for at se de rolige, afslappede russiske kvinder føde helt uden frygt og med næsten ingen smerte og blev meget imponeret. Lamaze lærte metoden og videreudviklede den, og siden er teknikkerne blevet udviklet og moderniseret flere steder i verden.
Her er den lidt mere jordnære forklaring på, hvad det vil sige at lære en ny reaktion på smerte:
Når det kommer til smerte, så er vores stærke, instinktive refleks, at vi spænder kraftigt i hele kroppen og sandsynligvis holder vejret. Du reagerer sådan, fordi hjernen instinktivt tror, at al smerte er farligt, og derfor må veerne også være farlige. Som regel er det også sådan, at smerte er farligt. Hvis du bliver sparket af en hest, så gør det ondt, og det er farligt. Hvis du får en gryde kogende vand nedover dig, så gør det ondt, og det er farligt. Hvis du falder på cykel og brækker kravebenet, så gør det ondt, og det kan være farligt.
Veer er ikke farlige. De gør ondt, ja, men de er ikke farlige. Men det forstår hjernen ikke. Og derfor skal du lære en helt ny reaktion på smerte, altså en betinget refleks. I stedet for at reagere ved at spænde i samtlige muskler og holde vejret, så skal du lære at reagere ved at være afspændt og trække vejret kontrolleret.
Derfor skal du øve teknikkerne med lydfiler op til fødslen, så de komme ind og sidde på rygraden som en ny, betinget refleks. Gentagelse over tid er absolut nødvendigt for, at du kan bruge teknikkerne. Det er lidt ligesom at lære at køre bil. I starten når du skal skifte gear er du nødt til at tænke grundigt over det: Først slipper jeg speederen, så træder jeg på koblingen, så skifter jeg gear, så letter jeg på koblingen, mens jeg træder på speederen. Og de første mange gange lykkes det dig sikkert ikke at skifte gear. Bilen går i stå, og du må starte forfra. Men når du har øvet det tilpas mange gange og har fået masser af timers køreundervisning, så kan du skifte gear uden at skænke det en tanke.
Det er præcis det samme, som er gældende, når du skal lære en ny betinget refleks. Du skal øve dig og øve dig, indtil det sidder på rygraden. Når du har øvet nogle uger, skal jeg kunne komme hjem og vække dig om klokken 3 om natten og sige ‘du har en ve’, og du vil som det mest naturlige gå ind i din afspænding og vejrtrækning, fordi det er din nye reaktion på veerne.
Du siger, at det er muligt at påvirke smertesignalet, så man oplever mindre smerte under fødslen - please tell me more?
Smerte foregår i høj grad mellem ørerne forstået på den måde, at al smerte løber via nervebaner op i hjernen, som skal tolke på smerten: Hvor gør det ondt, hvad gør ondt, hvorfor gør det ondt, og hvad skal jeg gøre ved det?
Forskning viser, at vores hjerner har relativt begrænset opmærksomhedskapacitet - sagt med lidt mere mundrette ord, så er der grænser for, hvor meget hjernen kan fokusere på ad gangen. Prøv at tænk på hjernen som en computerharddisk med plads til 5 GB (jeg er ikke computernørd, så jeg aner ikke, om det er meget eller lidt, men det er også ligegyldigt). Når de 5 GB er brugt, så er der ikke mere plads til noget som helst, og så kan hjernen ikke være opmærksom på mere.
Jeg kan give et eksempel. Prøv lige nu og tag nærmeste bog og begynd at læse i den. Samtidig med du læser og virkelig får ordene og handlingen med, så skal du nu sige 7-tabellen inde i dit hoved. Værsgo og prøv….. Hvordan gik det? Sandsynligvis gik det slet ikke. For så meget kan hjernen slet ikke være opmærksom på på én gang.
Og dét udnytter vi under fødslen. I stedet for at smerten fylder hele hjernen, så du meget hurtigt bliver forpint, så fylder vi nu hjernen med en masse andet, den skal fokusere på. Den måde at smertehåndtere på kaldes defokusering. Simpelt sagt: Du skal fokusere på noget andet end smerten.
Så nu giver vi hjernen noget andet at fokusere på: Du skal fokusere på at være helt og aldeles afspændt under veerne, selvom din instinktive reaktion er at spænde op. Du skal trække vejret kontrolleret, selvom din indbyggede refleks er at holde vejret under veerne. Og nu bygger vi en partner eller fødselshjælper på, som laver forskellige smertelindrende teknikker på dig, som hjernen også skal forholde sig til. Så går du i gang med visualisering, som kræver et enormt stort fokus og koncentration. Og pludselig er der meget lidt plads tilbage i hjernen til, at den kan læse på smerten.
Og så sker det vidunderlige: LANGT de fleste vil opleve, at smerten bliver mindre - veerne gør simpelthen mindre ondt, når du bruger teknikkerne.
Hvordan adskiller fødselsforberedelsen hos Fødegejst sig fra alle mulige andre slags fødselsforberedelse?
Fødselsforberedelsen hos mig er rendyrket og koncentreret fødselsforberedelse. Her er ingen yoga eller motion, det handler udelukkende om din kommende fødsel, og hvad du konkret kan gøre i alle fødslens faser.
Til rigtig meget fødselsforberedelse får du at vide, at du skal slippe kontrollen og bare give dig hen til fødslen. Det får du ikke at vide hos mig. Her fokuserer vi på de ting, du rent faktisk kan kontrollere under fødslen, og hvordan du gør det. Samtidig lærer du om alt det, vi har nul indflydelse på under fødslen, men som du skal vide noget om på forhånd, så du er forberedt på det.
Og så er fødselsforberedelsen hos Fødegejst enormt konkret, lavpraktisk og handlingsorienteret. Du skal vide, hvad du konkret kan forvente dig, at der kommer til at ske under din fødsel, hvad du helt konkret selv kan gøre, hvad din partner eller fødselshjælper helt konkret kan gøre, hvad I har af rettigheder og muligheder under fødslen og så videre. Hele tiden med fokus på, at det skal være realistisk og lavpraktisk.
Hvis der er noget, der kan kaldes ‘urtet’ fødselsforberedelse med røgelsespinde og cirkelceremonier, så er det her det modsatte. Der er absolut intet galt med røgelsespinde og ceremonier, men det er ikke det, du får hos mig.
Jeg får hele tiden at vide, at man ikke kan forberede sig på en fødsel, fordi fødsler er uforudsigelige - er det rigtigt?
Det er rigtigt, at fødsler er uforudsigelige. Men det er ikke rigtigt, at man ikke kan forberede sig på en fødsel.
Ingen ved, hvordan din fødsel bliver.
Måske tager det 4 timer, måske tager det 44 timer.
Måske føder du uden smertelindring, måske har du brug for al den smertelindring, der findes på en fødestue (og det er HELT okay!).
Måske glider baby ubesværet ned gennem bækkenet, måske står den skævt.
Måske går fødslen helt ukompliceret, måske ender det i akut kejsersnit.
Men der er noget, som er fælles for alle vaginale fødsler: Du skal igennem en åbningsfase, og du skal igennem en pressefase. Og fordi du ved det, så er det muligt at forberede dig på, hvad du helt konkret vil gøre i de faser.
Samtidig er det i den grad muligt at forberede dig på alt det, der kan ske under din fødsel:
- Hvis du nu går over terminsdato og bliver tilbudt igangsættelse, hvad er dine muligheder og alternativer så?
- Hvad kan du og din partner helt konkret gøre, hvis baby står skævt i bækkenet?
- Hvordan kan I genoplive veerne, hvis de går i stå?
- Hvad er et vedrop egentlig, hvorfor bruger man det, hvad er der af fordele og ulemper ved det, og hvad er der af alternativer, hvis du takker nej?
- Hvad er der i den sprøjte, du bliver tilbudt efter fødslen, og hvad er der af fordele og ulemper ved at takke ja til den?
- Og meget mere
Alt det og mere er noget, du måske skal forholde dig til under fødslen. Men jeg skal hilse at sige, at når du er 8 cm åben og har været i fødsel i 27 timer, så er det ikke dér, du er aller mest skarp, når jordemoderen foreslår at sætte et vedrop. På det tidspunkt har du cirka nul overskud til at stille nysgerrige og kritiske spørgsmål og vurdere dine muligheder. Derfor er det så vigtigt, du gør det inden fødslen, så du blandt andet er forberedt på de valg, du kan blive stillet over for.
Hvad er forskellen på Fødeklar trin for trin, Fødeklar for par og Fødeklar online?
Indholdet på kurserne er præcis det samme, men formen er forskellige.
På Fødeklar trin for trin kommer du i alt fire gange og har din partner eller fødselshjælper med den ene gang. Du lærer lidt efter lidt alt det, du skal vide og bruge. Holdet er ideelt til dig, der gerne vil have det serveret i mindre bidder, og som foretrækker at lære noget, øve det, lære noget mere, øve det, lære lidt mere og så videre.
På Fødeklar for par kommer du sammen med din partner eller fødselshjælper én dag á 6 timer og lærer hele molevitten på én gang. Det er perfekt til jer, der gerne vil have al fødselsforberedelsen sammen, og som gerne vil have det klaret på en enkelt dag.
På Fødeklar online foregår det hele online. Det er perfekt til jer, som bor langt væk, eller som har lyst til at tage kurset i jeres helt eget tempo. Alle videoer er optaget og ligger klar, så I kan gå i gang med at se dem, så snart I har tilmeldt jer. Udover selve kurset kommer I også ind i en lukket Facebook-gruppe, hvor der er spørgetimer med mig. Her har I mulighed for at få svar på ALLE jeres spørgsmål om graviditet, fødsel og de første uger med baby.
Hvor meget tid skal jeg sætte af til at øve teknikkerne?
For at lære en ny betinget refleks, kræver det, at du øver teknikkerne frem mod fødslen. I de første par uger skal du regne med at øve 30 minutter ad gangen - gerne dagligt eller hver anden dag. Efter cirka 3 ugers træning begynder teknikkerne at sidde på rygraden. Derefter drosler du ned og øver teknikkerne et par gange om ugen. Når din termin så nærmer sig, skal du øve 16 minutter ad gangen dagligt.
Hvornår skal jeg starte på fødselsforberedelsen?
Vil du deltage på Fødeklar trin for trin, så vælg et kursus, der starter mindst 6 uger før din terminsdato og gerne før - læs mere om holdet HER
Vil du deltage på Fødeklar for par, så vælg et kursus, der ligger mindst 4 uger før din terminsdato og gerne før- læs mere om holdet HER
Vil du deltage på Fødeklar online, så tilmeld dig, når der er mindst 4 uger til terminsdato og gerne før - læs mere om kurset HER